În satul Bălilești localnicii pomenesc vizitatorilor de nuvela lui Gala Galaction, Lângă apa Vodislavei, care pare să fie inspirată de vizitele scriitorului pe vale. Ni se povestește că apa purta acest nume – Vodislava, schimbat în timp în Bodislava, ajungând ca în prezent să aibă forma de Bădislava.

Aici, lângă apa Bădislavei, se află și casa bătrânească a familiei Anghelina. Deși prezența casei nu se ghicește de la drum, fântâna și troița ce o însoțesc au darul de a opri pașii trecătorului.
Fațada troiței pare să reia, la o scară mult mai redusă, imaginea pridvorului bisericilor de lemn, cu stâlpi ciopliți cu simbolul crucii și dublarea grinzii cu un element orizontal, în care trei decupaje semicirculare dau sugestia unor arcade. Structura de lemn atent meșteșugită este ținută laolaltă prin chertări și cuie de lemn.

Pe fronton și la interiorul pălimarului se păstrează urme ale unei picturi ce îmbină motive geometrice și reprezentări iconografice. Pe fronton se citește cu ușurință silueta Sfântului Gheorghe doborând balaurul.

La interior, pe latura de est, se află o cruce elaborată care îmbracă mare parte din perete și este pictată cu icoane pe mai multe registre, asemeni unui iconostas. De o parte și de alta stau rezemate cruci de lemn cioplite și pictate, care și-au găsit aici adăpost după ce mormintele și-au reînnoit crucile. Reunite sub acoperișul protector al troiței, crucile vechi se adună în cerc asemeni unui sfat al bătrânilor.

Prin simplitatea și delicatețea ei, dar și prin așezare, casa dă sens locului. Acest petec de pământ, pe care îl poți resimți ca pe o evadare din lume, este perceput astfel ca urmare a prezenței casei. Conștientizarea faptului că locul lipsit de casă pierde ceva fundamental din esența sa, este semnul unei arhitecturi care și-a împlinit menirea.
Cele două odăi ale casei sunt orientate către sud și au accesul din prispa cu foișor. Deși este înconjurată de vegetație înaltă, prispa este inundată de soare. Pe timpul verii, cei ai casei dormeau aici, feriți de ploaie. Uneori fânul din podul magaziei servea drept pat. Iarna cei șapte membri ai familiei dormeau în odaia dinspre est, unde patru blăni de lemn formau locul de odihnă. Paturile, încă prezente în casă, au fost făcute de domnul Anghelina mai târziu.
De pe prispă, printr-o trapă, se face accesul în pod. Pentru a proteja peretele casei de urmele lăsate de scară, în tencuială s-a încastrat o scândura de lemn înrămată. În podeaua prispei, printr-o clapana, se deschide un spațiu de mici dimensiuni, unde pe vremuri se ascundea damigeana de țuică de o eventuală privire iscoditoare a autorităților. Intrarea pe prispă se face pe latura de est printr-o portiță și este marcată cu o lespede mare, cu rol de treaptă.

Așezare:
Comuna Tigveni, sat Bălilești
Data contructie:
1931
Stare de conservare:
Stare de degradare avansată