Despre casa cu ferestre de sticlă colorată se știu puține povești.
Din relatările domnului Neacșa aceasta ar fi fost construită de către Ion Ilie Ilie. “Se desființaseră titlurile boierești, dar avea rang de proprietar (obținut și printr-o căsătorie avantajoasă cu o fată din fam. Băltescu). Nici el nu era mai prejos, tatăl lui, Ilie Ion – era țăran fruntaș în Văleni, cu patru boi.”
Reliefului natural al curții i se adaugă mici movile, acum înierbate, care ascund urme ale construcțiilor ce au fost ridicate aici: cărămida, fragmente de zidărie de piatră, o lespede mare care pregătea intrarea.
Poveștile domnului Sîmoiu confirmă faptul că una dintre temelii ar fi fost a casei slugilor, semn că, într-adevăr, gospodăria a aparținut unei familii înstărite. A doua temelie ar fi aparținut altei case a familiei. Cu timpul, ambele s-au surpat.
Ar fi avut și o varniță în curte, urmele ei încă sunt îngropate sub una din temelii.
În jurul casei și a temeliilor rămase pe teren se disting brațe de viță de vie cu pergole și bolta, un copac ornamental bătrân, nuci mari, precum și o fâneața încă întreținută de proprietar. La vizitele noastre pe sit l-am întâlnit de multe ori cosind iarba sau lucrând în grădină.