Mergând pe drumul ce însoțește pârâul Bădislava, casa preotului Diaconu se arată trecătorului ca o siluetă intrigantă și impunătoare, nu prin amploare, ci mai degrabă prin așezarea atipică în gospodărie, prin proporții, prin densitatea de detalii a geamlâcului și prin decorația traforată a frontonului. Este o prezență care atrage și, poate mai mult decât oricare dintre casele descoperite pe vale, dă seama distanței în timp dintre momentul actual și un trecut modelat de alte coordonate culturale.
Deoarece casa a fost avariată în anii celui de-al Doilea Război Mondial, familia a construit o a doua casă alături. Nu s-a renunțat totuși la cea veche, ci a fost reparată. A continuat să fie întreținută până în prezent și utilizată în principal pentru beciul încăpător și răcoros, cu ziduri masive din piatră.
Căușurile scândurii de la baza pălimarului sunt acum adăpost pentru îngeri ornamentali care par să vegheze asupra casei. Prezența figurinelor, adunate în timp de doamna ce îngrijește gospodăria, amintește involuntar de cel care a clădit acum multă vreme casa: preotul Diaconu.